WORLD CHAMPION

10 december 2014
Ook bierwereldkampioen Malheur kiest voor Emma, "Best Dark Beer of the World".

BUGGENHOUT – Voor de tweede keer op rij is biertype Malheur 12 van Brouwerij Malheur in het Belgische Buggenhout uitgeroepen tot ‘Best Dark Beer of the World’, zeg maar gerust: het beste bruin (‘donker’) bier ter wereld. Ook Malheur 10, een speciaal blond degustatiebier, won een gouden medaille tijdens de jaarlijkse ‘World Beer Award Contest’. Waarom dit  bierbrouwersnieuws in deze Nieuwsbrief? Alle medewerkers van Brouwerij Malheur dragen veiligheidsschoenen van Emma. Bovendien ontvangen de dealers van Emma een bijzonder eindejaarsgeschenk: een fles Malheur 12 (inderdaad, dé wereldkampioen) plus een speciaal Malheur bierglas. Manu De Landtsheer, directeur-eigenaar van Brouwerij Malheur: “In onze ogen is ook Emma wereldkampioen, want alleen de schoenen van Emma voldoen aan de strengste veiligheidseisen die ons bedrijf stelt ten aanzien van werkschoeisel.”

Manu De Landtsheer is telg uit een brouwersfamilie. Een van zijn verre voorvaderen, Balthazar De Landtsheer, begon in 1773 een brouwerij; 241 jaar later houdt een van diens nazaten, Manu De Landtsheer, de brouwerstraditie niet alleen in stand, hij voegt er met de producten uit Brouwerij Malheur een nieuwe dimensie aan toe door biertypes te brouwen die zowaar bekroond worden met een wereldtitel. “Dat kan alleen als je voor de beste grondstoffen kiest”, zegt Manu De Landtsheer, “net zoals Emma uitsluitend de beste materialen gebruikt om de – in onze ogen - beste veiligheidsschoen ter wereld te maken. Al onze medewerkers, van brouwers tot chauffeurs, dragen schoenen van Emma. Brouwerij Malheur wil geen ander merk.” Dat beide bedrijven, Malheur en Emma, zo succesvol zijn, heeft veel te maken met de vakinhoudelijke kennis en ervaring, benadrukt Manu De Landtsheer. De één brouwt al sinds 1773 bier, de ander produceert ruim 80 jaar veiligheidsschoenen. De vader van Manu mocht, als eerste telg, de officieel erkende titel ‘brouwer-ingenieur’ dragen.

Eindejaarsgeschenk

Hoe voortreffelijk Malheur smaakt, meer bepaald: wereldkampioen Malheur 12, kunnen de klanten van Emma deze maand (december) proeven. Manu De Landtsheer: “U mag best weten dat Brouwerij Malheur het als een eer beschouwt dat wij voor de dealers van Emma het eindejaarsgeschenk mógen verzorgen.” De Belgische dealerklanten van Emma weten vermoedelijk wel waar ze hun Malheur(s) kunnen kopen, want deze is reeds op vele plaatsen in België verkrijgbaar. Manu De Landtsheer heeft in dat verband echter ook goed nieuws voor zijn Nederlandse buren: “Onze ‘wereldkampioenen’ zijn te koop bij een groot aantal vestigingen van groothandelsketen Sligro.” Maar ook bij tal van drankspeciaalzaken en slijters die merken dat er steeds meer vraag is naar Belgische speciaalbieren, waaronder Malheur in het bijzonder.
Gewetensvraag aan een ambachtelijke bierbrouwer: een Malheur of een goed glas wijn bij lunch of diner? De Landtsheer: “Volgens mij is het én-én. Eén ding staat vast: Malheurbieren lenen zich uitstekend om bij bepaalde gerechten te drinken. Het hoeft niet altijd wijn te zijn, nietwaar?” Iedereen die, aan de vooravond van de feestdagen, alvast wil voorproeven: www.malheur.be