Op pad met de pasbus

18 mei 2024
Van Groningen tot Gulpen en van Haarlem tot Hardenberg… De kans dat Jos Goedkoop er is geweest, is groot. Heel groot. Jos toert het hele land door met de EMMA pasbus.

Of, zoals hij het zelf zegt: een schoenenwinkel op wielen. En daar is geen woord aan gelogen. Want achter Jos’ truck hangt een oplegger met daarin nagenoeg de volledige EMMA-collectie, in alle lengte- en breedtematen.

Altijd onderweg, nooit saai
Jos’ loopbaan bij EMMA begon een paar jaar geleden. “Ik werkte bij een klant van EMMA op de afdeling Customer Service. Fred Cabooter kwam wel vaker bij ons over de vloer, als collega’s weer eens nieuwe veiligheidsschoenen nodig hadden. Zo kende ik EMMA. Op een gegeven moment hield mijn functie op te bestaan. Tegelijkertijd zocht EMMA tijdelijk een chauffeur/adviseur voor de pasbus. Het was toen Fred die zei: “Jos, dat is echt iets voor jou!”

In eerste instantie was Jos sceptisch. De hele dag aan voeten zitten… dat leek hem maar vies. Maar Fred was volhardend en Jos ging overstag. Vier maanden later, toen zijn tijdelijke contract afliep, leverde Jos met pijn in het hart de sleutels van de pasbus weer in. “Ik heb echt een traan gelaten. Die vier maanden waren fantastisch. Ik had nog nooit zo’n leuke baan gehad. In mijn vorige functies zat ik altijd op kantoor; nu was ik ineens altijd onderweg en ontmoette ik volop mensen.” Ook bij EMMA bleef Jos’ passie niet onopgemerkt. En zo kwam het tot een afspraak: als een van de vaste chauffeurs zou vertrekken, werd Jos als eerste gebeld.

Jos vermoedde nooit meer iets van EMMA te horen, maar ruim twee maanden nadat hij zijn sleutels had ingeleverd, rinkelde de telefoon. Of hij terug wilde komen. En nu voor vast. “Ik heb me nog geen twee seconden hoeven te bedenken.”

3000 paar voeten per jaar
Elk jaar ziet Jos zo’n 3000 toekomstige dragers van EMMA-schoenen in zijn pasbus. Zijn missie: elke drager de best passende schoen aanmeten. “Dat vind ik ook het mooie aan dit vak. Ik hoef niemand iets te verkopen. Ik mag mensen adviseren en daardoor oprecht helpen.”

“Dankzij de pasbus kunnen we onze klanten optimaal ontzorgen”, vervolgt Jos met een twinkeling in zijn ogen. Stel je voor, je hebt een bedrijf met een grote groep medewerkers die allemaal veiligheidsschoenen nodig hebben… Die wil je als werkgever liever niet naar een winkel sturen om schoenen uit te zoeken. Dat kost te veel kostbare tijd. Met de pasbus ga ik naar de werkgever toe. Dat is veel efficiënter.”

Alle medewerkers die nieuwe veiligheidsschoenen nodig hebben, komen bij Jos in de bus. “Ik begin meestal met een voetmeting. Ook bespreek ik de wensen van de drager. Welk werk doet hij? Heeft hij bepaalde klachten waar we bij de schoenkeuze rekening mee moeten houden? Heeft hij liever een hoge of een lage schoen? Soms kan een medewerker elke willekeurige schoen uit onze collectie kiezen. Maar meestal heeft een werkgever of veiligheidskundige – al dan niet in overleg met de dealer of een van onze accountmanagers – al een voorselectie gemaakt.”

Het belang van passen
Als we Jos vragen naar zijn beste advies voor het kiezen van een goede veiligheidsschoen, is Jos’ antwoord kort maar krachtig: passen! Regelmatig spreekt hij mensen die hun veiligheidsschoenen kochten of kregen, enkel en alleen op basis van de bestaande schoenmaat. “Dat vind ik zo’n gemiste kans”, zegt Jos. Door een kwartiertje tijd te investeren in het passen en testen van een schoen, kun je als werkgever het verschil maken.

Elke voet is anders. En elke schoen is dat ook. Dat gaat verder dan de maat. Bedenk: een goed passende schoen zorgt ervoor dat medewerkers minder snel voet- of rugklachten krijgen. Dat komt te productiviteit en het werkplezier ten goede.” 

Een andere mythe die Jos graag nog wil ontkrachten, is dat je van lichtere schoenen minder snel vermoeide voeten krijgt. “Tegenwoordig wil iedereen een lichte schoen. En het liefst met een beetje een trendy look. Met de nieuwe CrossForce-collectie speelt EMMA hierop in. Maar licht is echt niet altijd beter. Soms biedt een zwaardere schoen nét wat meer steun. En ja, dan heb je wat meer gewicht aan je voeten, maar heb je tóch wat minder snel last van vermoeidheid.”

Ook hier geldt dus weer: de best passende schoen is niet alleen de schoen in de juiste maat. Het is de schoen die én goed past, én bij uitstek geschikt is voor de ‘job to be done’ én idealiter ook nog eens voldoet aan persoonlijke wensen.

Meer info over de pasbus (Jos Goedkoop)

Meer info over de pasbus