EMMA & Tric: samen groeien vanuit ambitie en commitment

16 april 2024
Wat in 1947 begon als een winkel in gebreide producten, is anno 2024 uitgegroeid tot een serieuze speler op het gebied van persoonlijke beschermingsmiddelen. Over wie we het hebben?

Het Belgische Tric. Saartje Vandewiele is de vierde generatie aan het roer van het bedrijf. Haar visie? Groot worden door klein te blijven en de roots van het bedrijf te koesteren. We spraken Saartje over de flinke groei die Tric onder haar leiding doormaakte en de samenwerking met EMMA Safety Footwear. “We laten ons als fabrikant en distributeur samen zien, waardoor de markt ziet dat we elkaar kennen en vertrouwen.”

Als we Saartje vragen om Tric voor te stellen, vertelt ze: “We zijn een klein bedrijf, er zijn ‘slechts’ zestien Tric’ers. We hebben twee fysieke winkels waar voornamelijk verkoop aan het mkb plaatsvindt, maar leveren ook werk- en veiligheidskleding aan bijvoorbeeld gemeenten, zorginstellingen of winkelketens. We bieden een breed assortiment kleding en schoenen voor diverse branches zoals de horeca, bouw, industrie of zorg. We adviseren over ons ruime aanbod standaard collecties, maar leveren ook maatwerk daar waar nodig. Bijvoorbeeld als iemand orthopedische schoenen nodig heeft of op maat gemaakte kleding wenst. Daardoor kunnen we binnen een bedrijf iedereen van de juiste kleding voorzien.”

Familiaire cultuur en korte lijnen
In 2012 zette Saartje haar serieuze, eerste stappen in het familiebedrijf. Haar ouders runden toen de zaak. “Mijn ouders hadden het zo druk, dat ik ze enkele weken heb uitgeholpen. Hoewel ik nooit de ambitie had om in het familiebedrijf te werken - ik heb toerisme gestudeerd - ben ik toen toch 'blijven plakken’. In 2017 nam ik Tric volledig over.”

Tric is een familiebedrijf. Die roots wil Saartje koesteren. Het is voelbaar in het dna van het bedrijf en haar aanpak. “Mijn man en ik doen vrijwel alle sales in de buitendienst zelf. Bedrijven vinden het heel prettig als ze een vaste contactpersoon hebben en alle kleding en schoenen bij één organisatie kunnen bestellen. Wij kunnen persoonlijk contact en flexibiliteit garanderen, waar dat bij de grote jongens niet altijd het geval is. Klanten waarderen dat het bij ons niet gaat om snelle targets of verkoopcijfers; wij bouwen liever aan een langdurige relatie. Maar dat kan alleen als onze leveranciers diezelfde visie hebben. Daarom is nauw samenwerken ook zo belangrijk voor ons.”
 

Samen groeien
Een van die leveranciers is EMMA Safety Footwear. Saartje: “De samenwerking met EMMA dateert al van voor mijn tijd. Maar sinds ik aan het roer van Tric sta, is onze samenwerking geïntensiveerd en de omzet meer dan verdubbeld. Wat ik belangrijk vind aan een leverancier?  Transparant en open communiceren! Met Gene - onze Sales Manager bij EMMA - is het contact gewoon heel erg goed. We spreken elkaar aan als dat nodig is en zoeken altijd samen naar een passende oplossing. We overleggen vaak en brengen een gezamenlijk advies uit naar de klant. Ook doen we regelmatig andere dingen samen. Denk bijvoorbeeld aan inschrijven bij grote aanbestedingen of duo-bezoeken. We laten ons als fabrikant en distributeur samen zien, waardoor de markt ziet dat we elkaar kennen en vertrouwen. Daarnaast willen we samen groeien en dat werkt alleen als je commitment vanuit beide partijen hebt. Wij investeren allebei in deze samenwerking en dat werpt zijn vruchten af.”
 

“We laten ons als fabrikant en distributeur samen zien, waardoor de markt ziet dat we elkaar kennen en vertrouwen.”
 

Duurzaam doen
Een ander thema waarop Tric en EMMA Safety Footwear elkaar vinden, is duurzaamheid. “EMMA loopt hierin voorop”, vervolgt Saartje. “Dat vind ik persóónlijk belangrijk, maar onze klanten ook. Zeker bij gemeentes en grote overheidsorganisaties is duurzaam inkopen vaak een vereiste. Dat elke EMMA-schoen een materialenpaspoort heeft, vinden klanten echt een meerwaarde. Net als het feit dat EMMA zich sterk maakt om veiligheidsschoenen te recyclen. Bij Tric zetten we ook stappen op het gebied van duurzaamheid. Zo vangen we al het water op, hebben we ledverlichting en zamelen we oude kleding en schoenen in, in onze winkels. Die inzamelboxen bieden we ook aan onze klanten aan. Zo kunnen eindgebruikers hun spullen inleveren en wij recyclen die gratis voor onze klanten. Misschien maken wij alleen daarmee geen impact, maar als alle bedrijven zo’n kleine dingen zouden doen, dan kan dat een groot verschil maken!”

Investeren in mensen
Volgens Saartje klopt ook de rest van het plaatje bij EMMA. “We zijn blij met de scherpe prijzen, de zeer goede kwaliteit, het ruime aanbod en de snelle levertermijn. En dat EMMA-schoenen worden gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is voor ons een grote plus. Zelf steek ik ook zo in elkaar; ik wil iedereen een kans geven. Het maakt mij niet uit of mijn medewerkers een diploma hebben. Als ze gemotiveerd zijn en beschikken over een prettig karakter, dan haal ik ze graag aan boord. Opleiden doe ik zelf wel, intern. Ook als ze eenmaal bij ons aan de slag zijn blijf ik investeren in mensen, bijvoorbeeld door regelmatig 1-op-1 gesprekken te voeren of trainingen aan te bieden. Mede daardoor heb ik nu zestien topmensen om me heen, die zich thuis voelen in ons team en de Tric-gedachte samen met ons uitdragen. Daar ben ik heel dankbaar voor.”
 

“We zijn blij met de scherpe prijzen, de zeer goede kwaliteit, het ruime aanbod en de snelle levertermijn.”
 

Twaalf meter EMMA
Omdat de samenwerking met EMMA op het gebied van projectmatige verkoop zo goed verloopt, gooide Saartje recent een balletje op over de winkelverkoop aan het mkb. “EMMA is ons hoofdmerk in veiligheidsschoenen en dat wilde ik graag in onze winkels naar voren laten komen. Tot voor kort stonden de EMMA veiligheidsschoenen op magazijnstellingen tussen de andere schoenen, waardoor ze niet de aandacht kregen die ze verdienden. Samen met Gene en de marketingafdeling van EMMA ontwikkelden we een ‘shop-in-shop’ concept, met mooi vormgegeven rekken in de herkenbare EMMA-stijl. Nu hebben we in Kuurne een ‘EMMA-wand’ van maar liefst twaalf meter, waarop we de schoenen echt tentoon kunnen stellen. En we merken direct verschil; mensen grijpen nu meteen naar EMMA!”

“EMMA is ons hoofdmerk veiligheidsschoenen. Dat wil ik graag in onze winkels laten zien.”

Toekomstplannen
Ook voor de winkel in Wondelgem liggen grootse plannen in het verschiet. “We zijn daar aan het bouwen op een toegankelijkere locatie en hopen in de zomer van 2024 te verhuizen naar ons nieuwe pand. Voor de inrichting zijn we wederom in contact met EMMA, want ook daar willen we een shop-in-shop realiseren. Dat wordt nog mooier en grootster dan in Kuurne.” Als we Saartje vragen naar verdere toekomstplannen begint ze te stralen. “Mijn hoofd blijft constant draaien als het over de toekomst gaat. Ik heb nog zoveel ideeën! Het is mijn ambitie om Tric stabiel te laten groeien. Ik zie nog voldoende mogelijkheden bij de projectmatige verkoop én de winkelverkoop. Er zijn nog geen concrete plannen, maar stiekem kijk ik weleens naar panden. Zo blijf ik Tric doorontwikkelen, net zoals mijn voorouders dat hebben gedaan. Ik ben benieuwd wat de volgende 75 jaar onze familie én Tric gaat brengen!”