Roel Cremers

EMMA, DenimX, Eurocarbon samenwerking | Roel Cremers

Een duurzame economie betekent een wereld zonder afval. Het betekent grondstoffen hergebruiken en samen investeren voor toekomstige generaties. Daarom werken DenimX, Eurocarbon, Paperwise en EMMA aan een gezamenlijk, duurzaam product: duurzame schoenveters voor EMMA Safety Footwear veiligheidsschoenen. Roel Cremers, Brand Manager bij EMMA Safety Footwear, vertelt over dit unieke product, hun samenwerking en de toekomst van onze wereld.

EMMA neemt al meer dan 90 jaar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Niet alleen voor mensen, maar ook voor de planeet. Dat betekent dat duurzaamheid hoog op de agenda staat. Duurzame relaties met medewerkers en duurzaam produceren voor een betere wereld. "We zijn een duurzaam bedrijf in de hele keten. Dat betekent dat we alleen zaken doen met bedrijven die ook voor hun mensen zorgen. Eurocarbon is daar een goed voorbeeld van. Er is een reden waarom EMMA zo'n langdurige relatie met hen heeft.  Ze werken regelmatig met mensen die anders moeilijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt, zoals gedetineerden. Zo pakken we maatschappelijke verantwoordelijkheid samen aan", zegt Roel.

Maar de samenwerking gaat verder dan dat. EMMA heeft onlangs een nieuw product gelanceerd met Eurocarbon en een derde partner, DenimX. Samen ontwikkelen ze schoenveters die volledig duurzaam zijn geproduceerd uit denimafvalstromen. "DenimX is gevestigd in Maastricht en ze verzamelen vezels van oude spijkerbroeken. Eurocarbon, in Sittard, maakt er nieuwe veters van, en die veters stoppen we uiteindelijk in onze veiligheidsschoenen. Dus zij hebben de grondstoffen en technologie, wij hebben de markt ."

Deze drie Limburgse bedrijven zetten zich in om samen grondstoffen te hergebruiken, want "in je eentje red je het nooit", zegt Roel. Ronde schoenveters worden tegenwoordig veel gebruikt door fabrikanten van veiligheidsschoenen, maar de veters die EMMA gebruikt zijn uniek in de markt. "Het is geweldig om weer een duurzame product te hebben. Onze veters waren al rond, gemaakt van oude PET-flessen. Dat is niets nieuws. Dat doen we al jaren en dat is een veel voorkomende trend geworden bij veiligheidsschoenen. Maar met deze denimveters willen we hebben laten zien dat je altijd door moet gaan met circulair ondernemen altijd innovatief moet blijven, daar doen we het eigenlijk voor.”

Ook vindt hij circulair ondernemen enorm belangrijk voor huidige en toekomstige generaties: “Ik heb drie kinderen en ik zou het geweldig vinden als ze ook in de winter op natuurijs kunnen blijven schaatsen. Klimaatverandering is een hot topic, en niet een die je kunt een oogje dichtknijpen, zegt hij. "We zijn erg egoïstisch. We blijven kopen, maar de afvalberg stapelt zich op. Moeder Aarde heeft voor elk product iets moeten inleveren, maar dat realiseren we ons vaak niet", zegt hij.

Volgens Roel zijn we ook veel te afhankelijk van grondstoffen uit andere continenten. "De Covid-19-pandemie heeft ons laten zien dat dit voor problemen kan zorgen in de toeleveringsketen. Het is dus een goede zaak om hier lokaal te kunnen produceren, zoals we met dit trio doen." Volgens Roel is het nog vrij kleinschalig, maar ze bewijzen andere ondernemers dat het kan. "Dus ons advies is om gewoon te beginnen. Er zullen wat ups en downs zijn, maar als je alleen maar praat, gebeurt er nooit iets." Gelukkig hebben deze drie partners hun doelen echt op elkaar kunnen afstemmen en hopen ze andere ondernemers te motiveren om aan de slag te gaan. Want alleen samen kunnen we een betere wereld creëren.