Peter Gommers

Eén intrinsieke drijfveer, gedeeld door drie organisaties en samengebracht in een unieke samenwerking. Met de ontwikkeling van een nieuw project besteden ze aandacht aan duurzaamheid en circulariteit. Als koploper in dit initiatief hopen ze andere ondernemers, niet alleen nationaal maar ook internationaal, te stimuleren om afval te scheiden en grondstoffen te hergebruiken. Peter Gommers, Product Developer bij Eurocarbon, deelt zijn visie op duurzaam ondernemen.

Eurocarbon is een textielbedrijf, gespecialiseerd in weven en vlechten, waar grondstoffen en garens worden verwerkt tot halffabricaten en eindproducten. "Momenteel werken we met garens van gerecyclede materialen, zoals denim of plastic flessen. We gebruiken het garen om nieuwe producten te maken", vertelt Peter. Maar dat is slechts een klein deel van het bedrijf. Eurocarbon werkt ook in de composietindustrie. Van orthopedie en auto-onderdelen tot ski's en hockeysticks. Alles wat licht en sterk moet zijn, bevat koolstof. En hun samenwerking met EMMA heeft Eurocarbon een nieuw product opgeleverd: schoenveters.

Veel textielbedrijven verlieten Nederland in 2008 en verhuisden de productie naar lagelonenlanden, en alleen bedrijven die zich specialiseerden in een bepaald proces bleven over. Eurocarbon was een van hen. Door deze grote verandering kreeg Peter de taak om nieuwe business te genereren. "In die tijd waren er nogal wat bedrijven in Limburg die geïnteresseerd waren in recycling en het ontwikkelen van nieuwe producten. Door het initiatief te nemen om iedereen bij elkaar te brengen en te brainstormen over de mogelijkheden, hebben we de eerste stap gezet en was Upcycle Heroes Limburg geboren", zegt Pieter.

Stilstaan ​​is in deze samenwerking geen optie. Samen werken ze continu aan nieuwe ontwikkelingen, want volgens Peter zijn veters belangrijker dan je zou denken. "Je wilt niet tien keer per dag je schoenveter moeten strikken. En je wilt geen veters die snel breken. Dat is waar niet alleen onze kwaliteit, maar ook onze klantenservice ons echt onderscheidt. Ook deze veters kwamen veiligheidsnormen testen met vlag en wimpel We zijn enthousiast over de resultaten.

Peter hoopt dat het project ook bij andere ondernemers meer bewustzijn zal creëren rond duurzaamheid. "Ondernemers moeten kijken hoeveel afval ze als bedrijf produceren. Met veel van die materialen kun je nog iets doen. Een mooi voorbeeld is Paperwise. Ze maken papier van landbouwafval dat normaal gesproken verbrand zou worden." Verbranden is voor sommigen een gemakkelijke optie. Maar alles wat in de verbrandingsoven verdwijnt, komt uiteindelijk in de lucht terecht. Dat is vervuiling die helemaal niet nodig is, zegt Peter.

Hoe ziet de wereld er over 20 jaar uit? Beter dan vandaag, dat is de hoop van Peter. Een wereld waar meer wordt nagedacht over duurzaamheid en circulariteit. In plaats van er alleen maar over te praten, daadwerkelijk iets te doen. "We moeten kijken wat er lokaal kan worden bereikt. Verdeel de maakindustrie per continent. Ikea is daar al mee begonnen. Per continent zoeken ze productielocaties. Dat scheelt veel CO2", zegt Peter. Bewustwording is het begin van een duurzame wereld.