Nieuwe normering voor veiligheidsschoenen

Hoe zit ’t ook alweer?

Het is alweer een dik jaar geleden dat de nieuwe norm voor veiligheidsschoenen bekend werd gemaakt. De NEN-EN-ISO 20345-2022 vervangt de gelijknamige norm uit 2011. Een nieuwe certificering is niet zo gek. Want in de elf jaar die verstreken, hebben er heel wat ontwikkelingen en innovaties plaatsgevonden. Bijvoorbeeld om schoenen lichter, comfortabeler of duurzamer te maken. Of om ze geschikt te maken voor heel specifieke gebruiksdoeleinden. In dit artikel zetten we de belangrijkste veranderingen nog even voor je op een rij.

De belangrijkste veranderingen eenvoudig uitgelegd
De belangrijkste verandering? Het aantal beschermingsniveaus is toegenomen. Hierdoor wordt de schoen nu nog duidelijker geclassificeerd en kun je een veiligheidsschoen kiezen die nóg beter past bij het type werk van de drager en de daarbij behorende risico’s.  

1. Verschillende niveaus voor perforatiebescherming
Voorheen waren tussenzolen meestal gemaakt van staal. Maar met nieuwe productontwikkelingen is dat al lang geen vanzelfsprekendheid meer. En daar houdt de NEN-EN-ISO 20345:2022 rekening mee. In de nieuwe normering wordt meer onderscheidt gemaakt tussen de verschillende antiperforatiezolen:

  • P = Perforatiebestendige veiligheidszool van metaal. Diameter van de testspijker is 4,5 mm.
  • PL = Perforatiebestendige veiligheidszool metaalvrij. Diameter van de testspijker is 4,5 mm.
  • PS = Perforatiebestendige veiligheidszool metaalvrij. Diameter van de testspijker is 3 mm.

Perforatiebestendige veiligheidszool van metaal. Diameter 4,5 mm.  Perforatiebestendige veiligheidszool metaalvrij. Diameter 4,5 mm.  Perforatiebestendige veiligheidszool metaalvrij. Diameter 4,5 mm.

Een beschermingsniveau – bijvoorbeeld S1 - kan nog steeds worden aangevuld met een P, dus S1P. Maar omdat de tests voor perforatiebescherming zijn uitgebreid met P, PL en PS, krijg je meerdere varianten. Bijvoorbeeld ook S1PS of S1PL.  

Bij beschermingsniveaus die standaard voldoen aan de vereisten voor perforatiebescherming (S3, S5 en S7), wordt de P niet meer apart vermeld. Het beschermingsniveau zegt immers al dat de schoen aan deze eisen voldoet. Als voorbeeld: beschermingsklasse S3 is onderverdeeld in de volgende drie niveaus:

  • S3: getest met een stalen spijker. 
  • S3L: niet-metalen perforatiebescherming, getest met een spijker met een diameter van 4,5 mm (L=large).
  • S3S: niet-metalen perforatiebescherming, getest met een spijker met een diameter van 3mm (S=small).

De P van perforatiebescherming wordt dus niet meer apart vermeld.

Wist je overigens dat perforatiebestendigheid breed wordt getest? Naast een perforatietest, waarbij een toestel een scherpe punt met een hoge snelheid tegen de zool drukt, vindt er bijvoorbeeld ook een corrosietest plaats. De antiperforatiezool wordt dan 48 uur in contact gebracht met een zoutoplossing. Ook wordt de zool in een buigmachine geplaatst en onderworpen aan buigingen. De zool mag niet vroegtijdig breken. Tot slot is er nog een verouderingstest, waarbij de schoenen worden blootgesteld aan hoge temperaturen (4 uur aan 60°C en 20 uur aan 45°C), zuur, alkalisch zweet en iso‐octaan (brandstof).

2. Vereisten voor slipweerstand
Voorheen bestonden er verschillende labels voor slipweerstand. Deze verdwijnen. Standaard krijgen alle werkschoenen en werklaarzen met een 20345:2022 normering een antislip loopzool, getest op keramische vloeren met schoonmaakmiddel. Voor werkschoenen met een nog betere grip bestaat de toevoeging SR. Dit staat voor Slip Resistance en is getest op een keramische vloer met olie of vet.

Slip Resistance

3. FO is niet langer verplicht
De classificatie FO verwijst naar de weerstand van de schoenzool tegen koolwaterstoffen (olie, benzine, etc.). Voorheen was dit een verplicht onderdeel voor beschermingsniveaus S1 tot en met S5. In de nieuwe norm is FO niet langer verplicht, maar een aanvullend label.  Dit label wordt aan een schoen verbonden als deze is getest in omgevingen met koolwaterstoffen.

4. Nieuwe beschermingsniveaus voor waterafstotende schoenen
Er zijn twee nieuwe beschermingsniveaus toegevoegd: S6 en S7. Deze hebben het label WR, ofwel Water resistant. Schoenen met dit label zijn minimaal 80 minuten waterdicht.

  • S6 heeft dezelfde beschermingseisen als S2, aangevuld met WR. maar met aanvullende eisen voor waterbestendigheid (WR).
  • S7 komt overeen met S3, eveneens met WR.

Het oude label WRU (Water Repellent Upper) komt te vervallen.

Volledig waterdichte schoenen, vind je net als in de oude normering, in de categorieën S4 en S5.

5. Duidelijkere classificatie en aanduiding van veiligheidsspecificaties
Het aantal labels waarmee specifieke veiligheidskenmerken van schoenen wordt aangeduid, is ten opzichte van de oude normering fors uitgebreid. De nieuwe lijst van 18 mogelijke, aanvullende vereisten ziet er als volgt uit.

Veel van deze nieuwe labels hebben we al besproken. Drie willen we nog kort uitlichten:

  • LG (Ladder Grip): een label voor schoenen met een hak. Daarmee heb je meer grip op ladders en steigers.SC (Scuff Cap): voor schoenen met een overneus die een minimale dikte en slijtweerstand heeft.
  • WPA: Water Penetratie en Absorptie, ofwel een weerstand van minimaal 60 minuten bij licht contact met water.
  • HRO (Resistance to Hot contact): voor schoenen met een weerstand tegen hittecontact.

De NEN-EN-ISO 20345:2022 Samengevat
We kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van bovenstaande informatie behoefte hebt aan een overzicht. Daarom hieronder: een visuele weergave van de NEN-EN-ISO 20345: 2022.

Wat betekent dit voor bestaande collecties?
De nieuwe norm is in 2022 vastgesteld. Dit betekent dat alle schoenen en collecties die vanaf 2023 zijn/worden ontworpen, moeten voldoen aan de nieuwe normering. Neem onze CrossForce Collectie: die is al S3S gecertificeerd.

Verder geldt er tot 2027 een overgangsperiode. Certificaten die vóór 2023 zijn afgegeven, zijn nog vijf jaar geldig. Zodra we een schoen opnieuw laten certificeren, wordt deze direct getoetst aan de nieuwe norm.

Heb je vragen?
Heb je vragen over de nieuwe normering? Wil je weten wat dit concreet voor jou betekent? Neem contact op met een van onze accountmanagers. Zij kunnen je hier alles over vertellen en geven je graag advies.