VOLGENDE GEBRUIKSTOEPASSINGEN

Alle geretourneerde schoenen worden geregistreerd in een materialenbank: C_bank van Cirmar. De volgende gebruikstoepassingen van onze EMMA schoenen zijn als volgt bepaald (en constant in ontwikkeling):

  • Leer (schacht): leer zal hergebruikt worden in persproducten, onder andere via een compoundeerproces. Dit zijn accessoires zoals riemen, horloges, e.d..
  • TPU (counter): TPU is een thermoplastisch materiaal en daarom terug te smelten naar TPU.
  • Polyurethaan (PU) (zolen): PU wordt hergebruikt in matten, producten ter vervanging van kurk, als isolatiemateriaal. Een volgende stap voor EMMA is het onderzoeken van toepassingen voor haar PU-restmaterialen in onder andere zolen.
  • Staal (neus, veterogen, veterhaken): staal gaat de metaalrecycling na gebruik. Metaal is goed op hetzelfde niveau en voor meerdere cycli te recyclen.
  •  PET (veters): de veters zijn reeds gemaakt van PET-flessen. Deze gaan terug het PET-recycling proces in. PET is goed op hetzelfde niveau te recyclen voor meerdere cycli. Na verloop van tijd zal hier nieuw materiaal aan moeten worden toegevoegd om dezelfde materiaalsterkte te behouden.

Momenteel neemt EMMA de gebruikte schoenen retour op basis van de van de klantenaanvragen en worden de schoenen reeds ontmanteld naar diverse materiaalstromen. Voor het PU hebben wij een partner gevonden die het materiaal als grondstof inzet voor isolatiematerialen. Voor de andere materialen zijn wij momenteel het recyclingproces nog aan het inrichten in samenwerking met onze ketenpartners. Ondertussen bouwen wij onze volumes op voor de recyclingprocessen.